Niste prijavljeni u sustav !

Pretraživanje

Traži
Brodsko-posavska županija 

EU INFO

 

EU fondovi

 

Strukturni instrumenti

Objavljeno: 2.10.2009. u 0:00
Prikaza: 20335
Autor: admin

Financiranje nakon pristupanja Europskoj uniji

Mogućnosti financiranja nakon pristupanja Europskoj uniji otvaraju posve novo poglavlje za Hrvatsku, u smislu količine raspoloživih sredstava kao i opsega aktivnosti koje se mogu financirati tim sredstvima. Međutim, to financiranje ne bi smjelo biti samo sebi svrhom, već mehanizam ostvarenja širih ciljeva politike EU-a. U osnovi, o ciljevima politika Unije odlučuje se unutar okvira širih europskih strategija koje od zemalja članica zahtijevaju određene aktivnosti i jasnu definiciju njihovih dugoročnih prioriteta. EU im, zauzvrat omogućuje pristup fondovima kojima se mogu služiti u provedbi planiranih ciljeva.

Strukturni fondovi EU u službi su Kohezijske politike EU. Cilj ove politike, koja iznosi preko trećine proračuna EU, je ostvariti gospodarsku i društvenu koheziju odnosno ujednačen razvoj unutar Europske unije. Iz Strukturnih fondova stoga se financiraju razvojni projekti koji doprinose smanjivanju razlika između razvijenijih i manje razvijenih dijelova EU kao i promicanju ukupne konkurentnosti europskog društva i gospodarstva.

Strukturni fondovi i Kohezijski fond na raspolaganju su zemljama članicama Europske unije koje imaju potrebe za dodatnim, EU ulaganjima u ujednačen i održiv gospodarski i društveni razvoj. Hrvatska će imati pravo na sredstva iz ovih fondova nakon stupanja u članstvo EU.

U pretpristupnom razdoblju, Hrvatska i ostale zemlje kandidatkinje za članstvo imaju se priliku pripremiti za upravljanje i korištenje tih fondova putem pretpristupnog programa IPA.

Fondovi iz kojih se financira Kohezijska politika EU jesu:
  1. Europski socijalni fond (European Social Fund, ESF)
  1. Europski fond za regionalni razvoj (European Fund for Regional Development, ERDF)
  1. Kohezijski fond (Cohesion Fund, CF)
 

 

Ostali članci
Brodsko-posavska županija : Europski socijalni fond (European Social Fund)

Europski socijalni fond (European Social Fund)

1. listopada 2009. u 0:00
Europski socijalni fond (ESF) predstavlja glavni financijski instrument Europske unije za ostvarivanje strateških ciljeva politike zapošljavanja.
Brodsko-posavska županija : Europski fond za regionalni razvoj (ERDF)

Europski fond za regionalni razvoj (ERDF)

30. rujna 2009. u 0:00
Europski fond za regionalni razvoj (ERDF) služi smanjivanju razlika u razvoju pojedinih zemljopisnih područja ili između određenih socijalnih grupa. Intervencije koje je moguće financirati iz regionalnog fonda su:
Brodsko-posavska županija : Kohezijski fond (Cohesion Fund,CF)

Kohezijski fond (Cohesion Fund,CF)

28. rujna 2009. u 0:00
Kohezijski fond (Cohesion Fund, CF) financira projekte kojima se unapređuje okoliš i razvija prometna infrastruktura određena kao sastavni dio Trans-europske prometne mreže.
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :