Niste prijavljeni u sustav !

Pretraživanje

Traži

Inovativnim umom do pametnih škola

Objavljeno: 7.8.2018. u 12:06
Prikaza: 601

Obnovljena druga Pametna škola

Inovativnim umom do pametnih škola : Obnovljena druga Pametna škola

Osnovna škola Sapna izgrađena je 70-tih godina sada već prošlog stoljeća. S radom je počela 1972. godine, a pohađali su je i neki od onih koji su danas zaposlenici škole. Škola je počela s radom pod imenom Filip Kljajić Fićo i pod tim imenom radi sve do 1992. godine, kada je škola pretrpjela značajna oštećenja. Nakon rata škola je obnovljena i svoje aktivnosti nastavila pod imenom Osnovna škola Sapna. Škola je poslije rata brojala preko 1700 učenika. Uslijed migracija, nepovoljne ekonomske situacije i drugih razloga, u posljednjih 10 godina, došlo je do pada broja učenika, te je u protekloj godini u osnovnoj školi Sapna, nastavu pohađalo oko 780 učenika.

 

Učenici ove škole bilježe uspjehe na različitim poljima. Sudjeluju na natjecanjima iz područja matematike i likovne umjetnosti. Aktivne su i sportske grupe, osobito nogometna, košarkaška i odbojkaška. Veliki značaj škole ogleda se i u činjenici da je osnovna škola Sapna jedina osnovna škola na području općine, te kao takva predstavlja centar svih kulturnih, zabavnih i drugih društvenih zbivanja.

Osnovna škola Sapna uključena je u projekt Pametne škole, u kome je predviđena energetska obnova objekta koja uključuje: termoizolaciju zidova, termoizolaciju stropova, instaliranje sistema grijanja na biomasu (pelet) kao i dopunu instalacija sistema grijanja. Ukupna vrijednost radova na objektu iznosi 61.174,326 eura.

Mujo Salihović- direktor škole istakao je:"Objekt je u prošlosti bio energetski neefikasan, te su učenici u zimskom razdoblju, često prve sate nastave morali provoditi u jaknama i s više odjeće nego što je to uobičajeno. Drugi problem predstavljalo je prokišnjavanje, zbog kojeg smo morali krečiti više puta godišnje. Objekt se, u zimskom razdoblju, grijao 24 sata dnevno. Energetskom obnovom škole smatramo da ćemo dobiti učinkovit objekt, u kojem će učenicima i zaposlenicima biti ugodno boraviti i obavljati svoje aktivnosti, i koji će zbog poboljšanja estetskih karakteristika biti reprezentativan na području cijele općine. Želio bih izraziti i svoju zahvalnost Centru za razvoj i podršku, koji je organizacijskim sposobnostima i inicijativom, osigrao da se čitav proces odvija bez poteškoća.Nadzor nad radovima, kao i samo izvođenje radova bilo je na zavidnom nivou. Komunikacija između izvođača radova, nadzornog tijela i predstavnika škole bila je odlična. Svaki detalj koji se radio nije išao mimo našeg znanja, te smo o svemu bili pravovremeno obavješteni”.

Jedna od aktivnosti u projektu Pametne škole je i obuka za energetske menadžere koju je pohađalo 40 polaznika, iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, među kojima zaposlenik osnovne škole Sapna, Fahrudin Bešić.

Fahrudin Bešić-suradnik za ekonomsko-financijske poslove i certificirani energetski menadžer:"Dojmovi koje sam stekao tijekom obuke promijenili su moje poglede prema potrošnji energije i energetskoj učinkovitosti. Jedna od prvih stvari koje namjeravam napraviti, je detaljna analiza potrošnje energenta za dobivanje toplinske energije i usporedba sa prethodnim stanjem, kako bih realno pokazao koji su to učinci i koristi koje energetska obnova donosi našoj školi. Nakon obnove, pored financijskih učinaka i smanjenja potrošnje energije, očekujemo i povećanje komfora, za svoje učenike, zbog kojih mi i jesmo tu. Sigurno je da će se povećati i sigurnost naših učenika. Provođenjem mjera EE, škola će postati ponos i ogledalo naše općine, kao i primjer suvremene škole” .

Po završetku građevinskih radova bit će organizirana i svečanost u povodu otvaranja obnovljenje škole.

Projektom Pametne škole je predviđeno, između ostalog i investiranje u energetsku obnovu objekata 7 osnovnih i srednjih škola u projektnom području (Brodsko-posavska županija i Tuzlanski kanton). Osnovna škola Sapna je druga škola u kojoj se izvode građevinsko-obrtnički radovi na realizaciji mjera energetske učinkovitosti.

„Inovativnim umom do pametnih škola" ili skraćeno „Pametne škole" naziv je 1,6 milijuna eura vrijednog prekograničnog projekta. Projekt se financira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska –Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Projekt provode: Centar za razvoj i podršku (CRP) Tuzla, Tuzlanski kanton, Brodsko–posavska županija, Zelena akcija iz Zagreba i Brodsko ekološko društvo iz Slavonskog Broda.


Inovativnim umom do pametnih škola : Obnovljena druga Pametna škola : SlikaSlika
Inovativnim umom do pametnih škola : Obnovljena druga Pametna škola : Slika 1Slika 1
Inovativnim umom do pametnih škola : Obnovljena druga Pametna škola : Slika 2Slika 2
Inovativnim umom do pametnih škola : Obnovljena druga Pametna škola : Slika 3Slika 3
Inovativnim umom do pametnih škola : Obnovljena druga Pametna škola : Slika 4Slika 4
Ostali članci
Brodsko-posavska županija : Završni forum projekta „Pametne škole” u Slavonskom Brodu

Završni forum projekta „Pametne škole” u Slavonskom Brodu

18. kolovoza 2019. u 12:32
Završni forum projekta „Pametne škole” održan je 18. lipnja 2019. u Tehničkoj školi u Slavonskom Brodu. Projekt „Pametne škole” provodi se od juna 2017. godine na području Brodsko – posavske županije i Tuzlanskog kantona kako bi podržao i promovirao inovacije i istraživanja mladi
Brodsko-posavska županija : Održan završni forum “Energijska efikasnost – ulaganja i dobrobiti”

Održan završni forum “Energijska efikasnost – ulaganja i dobrobiti”

12. lipnja 2019. u 12:23
Vlada Tuzlanskog kantona i Centar za razvoj i podršku iz Tuzle su 12.06.2019., organizirali su završni forum pod nazivom “Energijska učinkovitost – ulaganja i dobrobiti”. Cilj je bio da se prezentacijom učinka realizacije projekta PAMETNE ŠKOLE, sudionicima foruma predstave dobro
Brodsko-posavska županija : Održan solarni festival u JU Gimnazija Živinice

Održan solarni festival u JU Gimnazija Živinice

18. travnja 2019. u 12:08
18.4.2019. – Jučer je u Gimnaziji Živinice uz prisustvo preko 100 sudionika održan Solarni festival, na kojem su predstavljene nagrade koje je Gimnazija Živinice osvojila kao pobjednica natjecanja škola u štednji energije promjenom ponašanja, održanog u periodu 01.12.2017 – 31.03
Brodsko-posavska županija : Opremanje solarne laboratorije u Gimnaziji Živinice

Opremanje solarne laboratorije u Gimnaziji Živinice

5. travnja 2019. u 11:52
U Gimnaziji Živinice u razdoblju od 01.04. – 03.04.2019. odvila se aktivnost opremanja solarnog laboratorija. JU Gimnazija Živinice i osnovna škola Antun Mihanović iz Slavonskog Broda pobjednice su u natjecanju u uštedi energije u kojem je sudjelovalo čak 105 škola (24 iz Brodsko
Brodsko-posavska županija : Svečano otvorena JU OŠ Gornja Tuzla

Svečano otvorena JU OŠ Gornja Tuzla

20. ožujka 2019. u 11:43
20. ožujka 2018. Jučer je svečano otvorena nova „Pametna škola“ u Tuzlanskom kantonu, obnovljena, energetski učinkovita JU Osnovna škola Gornja Tuzla. Na objektu škole su izvođeni građevinsko-obrtnički radovi u vrijednosti cca 190.000 KM. Provedene su sljedeće mjere energetske uč
Brodsko-posavska županija : OŠ Gornja Tuzla- nova pametna škola

OŠ Gornja Tuzla- nova pametna škola

31. kolovoza 2018. u 14:41
Osnovna škola Gornja Tuzla jedna je od najstarijih škola na području Tuzlanskog kantona. Škola je izgrađena 1884. godine. Osim povremenih proširenja zbog potreba nastave, na objektu nisu rađene značajnije rekonstrukcije. Nastavu pohađa oko 300 učenika.

Upoznajte treću pametnu školu u TK

14. kolovoza 2018. u 7:47

Kamp u Slavonskom Brodu

18. lipnja 2018. u 14:38
Brodsko-posavska županija : Proglašene pobjednice natjecanja škola u štednji energije

Proglašene pobjednice natjecanja škola u štednji energije

30. svibnja 2018. u 8:48
Slavonski Brod 29. svibnja 2018. Nakon četveromjesečnog natjecanja „Navike promijeni, školu opremi" u kojem su sudjelovale osnovne i srednje škole sa područja Tuzlanskog kantona (BiH) i Brodsko – posavske županije (RH), u dvorani Glazbene škole u Slavonskom Brodu proglašene su šk

Inovativnim umom do pametne energije

6. travnja 2018. u 12:09

ENERGETSKI MENADŽERI IZ TK I BPŽ-a

2. ožujka 2018. u 14:13

Obuka za Energetske menadžere

17. siječnja 2018. u 12:08

Regionalno natjecanje inovatora

6. studenog 2017. u 12:38

O projektu

11. srpnja 2017. u 7:22
Brodsko-posavska županija : Prvi sastanak projektnog tima

Prvi sastanak projektnog tima

10. srpnja 2017. u 7:26
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :