Niste prijavljeni u sustav !

Pretraživanje

Traži

S osmjehom u školu 3

Objavljeno: 27.9.2017. u 13:20
Prikaza: 9907

S osmijehom u školu 3 - Uvodna konferencija

S osmjehom u školu 3 : S osmijehom u školu 3 - Uvodna konferencija

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih nakon što je dovršilo je evaluaciju projektnih prijedloga u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga UP.03.2.1.03 Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama - faza III. donijelo je Odluku o financiranju 50 projekata u ukupnome iznosu od 362.397.460,54 HRK bespovratnih sredstava kojom se financira i osigurava potpora za 2.672 učenika s teškoćama u razvoju.

Brodsko-posavska županija s projektom "S osmjehom u školu 3" osigurala je maksimalnih 8.000.000,00 kn bespovratnih sredstava, a projekt je vrijedan ukupno 9.785.188,80 kn. Sufinanciranje županije vlastitim sredstvima u projektu je 18,24% što iznosi 1.785.188,80 kn. Projektom će se osigurati potpora za 54 učenika s teškoćama u razvoju na području Brodsko-posavske županije kroz 4 godine

Nositelj projekta je Brodsko-posavske županija, a partneri na projektu su OŠ „Vladimir Nazor", Adžamovci, OŠ "Antun Matija Reljković" Bebrina, OŠ "Matija Antun Relković", Davor, OŠ "Viktor Car Emin" Donji Andrijevci, OŠ Dragalić OŠ "Vjekoslav Klaić" Garčin, OŠ „Augusta Šenoe" Gundinci, OŠ „Mato Lovrak", Nova Gradiška, OŠ „Ljudevit Gaj", Nova Gradiška, OŠ Okučani , OŠ "Ivan Mažuranić" Sibinj, OŠ Sikirevci, OŠ "Josip Kozarac" Slavonski Šamac, OŠ „Stjepan Radić" Oprisavci, OŠ "Dr. Stjepan Ilijašević" Oriovac, OŠ „Ivan Goran Kovačić" Staro Petrovo Selo, OŠ "Ivan Filipović" Velika Kopanica, OŠ „Markovac" Vrbova, Industrijsko-obrtnička škola Slavonski Brod, SŠ Matija Antun Reljković Slavonski Brod i Tehnička škola Slavonski Brod.

„Rekao bih da odgojno - obrazovni sustav ima za zadaću svim svojim polaznicima pružiti jednake uvjete za obrazovanje. Učenici s teškoćama u razvoju, posebna su skupina ranjivih mladih, ljudi, koja zaslužuju biti izjednačena sa svojim vršnjacima i zaslužuju imati jednake uvjete za rad i obrazovanje, kako bi se danas sutra što bolje pozicionirali na tržištu rada. Svi mi, koji činimo njihovu okolinu, dužni smo im omogućiti jedno od temeljnih ljudskih prava, a to je pravo na obrazovanje. Radna mjesta pomoćnika u nastavi, također su nezanemariv podatak, jer se ovaj projekt provodi kroz četiri godine, što daje i određenu sigurnost i djeci i pomoćnicima. Zahvalio bih Upravnom odjelu za obrazovanje BPŽ, na čelu s pročelnicom Anicom Vukašinović, ali i CTR na čelu s direktoricom Mirelom Brechelmacher, koji su dali izniman doprinos u realizaciji ovog projekta", rekao je Damir Mirković, zamjenik župana Brodsko-posavske županije.

„Brodsko- posavska županija, već četvrtu godinu za redom provodi projekt angažiranja pomoćnika u nastavi pod nazivom S osmijehom u školu 3. Razlika u odnosu na druge godine u provedbi ovoga projekta, je ta što smo osigurali sredstva za realizaciju projekta u naredne četiri godine. Sredstva nam omogućavaju održivost ovoga projekta i to prije svega financijsku održivost, koja nam je bila vrlo važna za realizaciju. Naglasila bih kako je vrlo zanimljivo, da imamo 5 učenika koji su unazad dvije godine imali neposrednu potporu i koji ove školske godine samostalno nastavljaju obrazovanje. Tako ćemo ove godine imati 54 učenika koja će imati svoje pomoćnike u nastavi u 18 srednjih škola i 3 osnovne škole. Za naredne četiri godine, osigurano nam je 9 750 000 kuna, od toga je 8 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Nakon postupka selekcije koji je proveo Zavoda za zapošljavanje u Slavonskom Brodu, proveli smo edukaciju naših pomoćnika u nastavi, a to je ujedno i obvezna aktivnost. Pomoćnici u nastavi dobivaju osnovna znanja za rad s djecom s poteškoćama u razvoju. Edukacije traje 20 sati, a ujedno im je i dodatna referenca na tržištu rada te mogućnost da se nakon ovoga projekta zaposle na nekim drugim projektima civilnog društva.", kazala je v.d. pročelnica za Upravnog odjela za obrazovanje Brodsko- posavske županije.

Danas je u velikoj vijećnici Brodsko-posavske županije održana Uvodna konferencija projekta „S osmjehom u školu 3". Osiguravanjem pomoćnika u nastavi (54) utjecat će se na izjednačavanje mogućnosti učenika s teškoćama u razvoju s ostalim učenicima u Brodsko-posavskoj županiji kako bi postigli bolje rezultate u učenju, ojačali samopouzdanje i samopoštovanje i posebno učenici u adolescenciji), te se potpuno osamostalili.

„CTR se ove godine kao agencija malo pomaknula u stranu, nismo više partneri, ali i dalje pružamo tehničku pomoć u provedbi projekta na svakodnevnoj razini. Surađujemo s koordinatorima i vjerujemo kako će ove godine projekt proteći bez većih poteškoća. Kako bi ovaj projekt bio svima što jednostavniji, a na što veće zadovoljstvo, Ministarstvo je pojednostavilo neke od postupaka. Tako će ove godine pomoćnici morati pisati samo mjesečne izvještaje o radu te će na temelju toga Županija svaka tri mjeseca slati financijska izvješća i povlačiti određeni dio troška za plaće pomoćnika. I ove godine smo se trudili prijaviti što je moguće veći broj djece. U pitanju su bila djeca čiji su roditelji u suradnji sa školom ishodili svu potrebnu dokumentaciju, kojom dokazuju potrebu za pomoćnikom u nastavi. Ovom prilikom pozivamo roditelje da se informiraju u školama, kakvu stvarnu pomoć učenici s teškoćama u razvoju dobivaju od asistenata. Namjera ovog projekta nije da učenik kroz cijelo osnovnoškolsko obrazovanje ima asistenta, nego da se učenik postupno osamostaljuje. Iznimka su učenici koji imaju veći fizički invaliditet, za koji je evidentno da im kroz cijeli sustav obrazovanja treba pomoć druge osobe", naglasila je Mirela Brechelmacher, direktorica CTR- Razvojne agencije Brodsko-posavske županije.

Projekt će se prvenstveno usmjeriti na pomoć učenicima s teškoćama u razvoju putem osiguravanja neposredne potpore za njihovim potpunim , učinkovitim i ravnopravnim sudjelovanjem u odgojno-obrazovnom procesu u zadacima koji zahtijevaju komunikacijsku, senzornu i motoričku aktivnost učenika, u kretanju, pri uzimanju hrane i pića, u obavljanju higijenskih potreba, u svakidašnjim nastavnim, izvannastavnim i izvanučioničkim aktivnostima prema izrađenom programu rada prema potrebama svakog pojedinog učenika.

 „Pozdravljamo ovakvu inicijativu naše županije te smo izuzetno sretni što se imamo priliku uključiti u ovaj projekt. Držim da učenici s teškoćama uvijek trebaju dodatnu potporu, a mi im to trebamo omogućiti. U okviru naše škole, ove godine će samo jedan učenik imati pomoćnika u nastavi. Osim samih pomoćnika u nastavi, učenici će od sada imati i podršku od koordinatora koji su zaduženi za pomoćnike u nastavi, ali i mene kao ravnatelja. Roditelji su također uključeni u ovaj projekt, usudila bih se reći i puno više nego inače. U školi razgovaraju s pomoćnicima u nastavi, oni su u njihovim kućama i nadamo se kako će to polučiti velike rezultate", istaknula je Vikica Lukić, ravnateljica Tehničke škole Slavonski Brod.


 

Za više informacija o EU fondovima posjetite web stranicu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije www.strukturnifondovi.hr

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Brodsko-posavske županije.

Br. ugovora: UP.03.2.1.03.0028


 

S osmjehom u školu 3 : S osmijehom u školu 3 - Uvodna konferencija : SlikaSlika
S osmjehom u školu 3 : S osmijehom u školu 3 - Uvodna konferencija : Slika 1Slika 1
S osmjehom u školu 3 : S osmijehom u školu 3 - Uvodna konferencija : Slika 2Slika 2
S osmjehom u školu 3 : S osmijehom u školu 3 - Uvodna konferencija : Slika 3Slika 3
S osmjehom u školu 3 : S osmijehom u školu 3 - Uvodna konferencija : Slika 4Slika 4
S osmjehom u školu 3 : S osmijehom u školu 3 - Uvodna konferencija : Slika 5Slika 5
S osmjehom u školu 3 : S osmijehom u školu 3 - Uvodna konferencija : Slika 6Slika 6
S osmjehom u školu 3 : S osmijehom u školu 3 - Uvodna konferencija : Slika 7Slika 7
S osmjehom u školu 3 : S osmijehom u školu 3 - Uvodna konferencija : Slika 8Slika 8
S osmjehom u školu 3 : S osmijehom u školu 3 - Uvodna konferencija : Slika 9Slika 9
S osmjehom u školu 3 : S osmijehom u školu 3 - Uvodna konferencija : Slika 10Slika 10
S osmjehom u školu 3 : S osmijehom u školu 3 - Uvodna konferencija : Slika 11Slika 11
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :