Niste prijavljeni u sustav !

Pretraživanje

Traži

Iz drugih medija

Objavljeno: 1.10.2013. u 10:48
Prikaza: 1610

Podjela županija na pet regija Koren: To je maslo onih koji nemaju pojma ni o čemu

Iz drugih medija :  Podjela županija na pet regija Koren: To je maslo onih koji nemaju pojma ni o čemuKoprivničko-križevački župan Darko Koren(Foto: poslovni.hr)

(izvor: www.koprivnica.net) Prema prijedlogu novog teritorijalnog ustroja, koji se provodi u sklopu reforme lokalne i regionalne samouprave u cilju racionalizacije, ukinuli bi se županijski centri te bi se Hrvatska podijelila na pet regija: Sjeverozapadnu Hrvatsku, Središnju Hrvatsku, Istočnu Hrvatsku, Sjeverni Jadran i Liku, te Srednji i južni Jadran.

Koprivničko – križevačka županija pripala bi regiji Sjeverozapadna Hrvatska, zajedno s Krapinsko-zagorskom, Varaždinskom i Međimurskom županijom. Prema prijedlogu, sve konce vukao bi jedan centar, a to se prvenstveno odnosi na poreznu upravu, državne institucije te postupno sudove.

Neke će općine ostati bez povlastica, što znači da neće biti novca za njihove čelnike pa će biti prisiljeni raditi volonterski; gradovi će ostati bez državnih potpora, dok će ih pak neki drugi dobiti. No, oko samog prijedloga mnogo je nedorečenosti, te je, prema nekima, on kao takav još gore rješenje od podjele na županije.

Stoga se na noge digao predsjednik Hrvatske zajednice županija Tomislav Tolušić (HDZ), župan Virovitičko-podravske županije, upozoravajući kako će se ovakvom racionalizacijom još više centralizirati ionako precentralizirana zemlja.

- Moglo bi se dogoditi da stanovnici pojedinih krajeva Hrvatske svakodnevno moraju prolaziti i do stotinjak kilometara kako bi riješili osnovna porezna ili pravosudna pitanja umjesto da, kao do sada, rješenje potraže u vlastitom „dvorištu", bez dodatnih izdataka za putne troškove u ionako već teškoj ekonomskoj situaciji – ističe Tolušić, tepozivanadležne ministre da županije aktivno uključe u izradu novog regionalnog ustroja Hrvatske.

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren pak smatra kako je ovaj prijedlog 'nečija uredska igra kako bi opravdali svoje postojanje'.

- Nisam protiv preustroja i racionalizacije državne uprave, no ovdje je riječ o opasnoj igri kojom se želi skrenuti pozornost s mnogo važnijih stvari. Oni koji to rade ne znaju ili ne razmišljaju koja je uloga županija i općina, koje brinu o zdravstvu, školstvu, socijalnoj skrbi i slično. Ove su institucije duboko ukorijenjen sustav koji se ne može promijeniti preko noći bez bolnih posljedica – objasnio je Koren dodajući kako bi racionalizacija trebala krenuti 'od glave'.

- Smatram kako imamo previše ministarstava, bilo bi dovoljno da ih je upola manje. To bi bio početak prave racionalizacije državne uprave – zaključuje Koren.

Ostali članci
Brodsko-posavska županija : ŽUPANI USPJELI: Promijenjen Zakon o javnoj nabavi

ŽUPANI USPJELI: Promijenjen Zakon o javnoj nabavi

1. travnja 2014. u 9:14
upani su na konkretnim primjerima upozorili Ministarstvo gospodarstva na nedorečenost i kompleksnost Zakona o javnoj nabavi koji omogućuje legalni kriminal odvjetničkih društava i fantomskih tvrtki...
Brodsko-posavska županija : Grčić: O ukidanju županija nema govora

Grčić: O ukidanju županija nema govora

4. studenog 2013. u 17:49
Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić danas je s gradonačelnicima velikih gradova i gradova sjedišta županija razgovarao o prijedlogu novog zakona o regionalnom razvoju...
Brodsko-posavska županija : Ministar Branko Grčić: Županije se neće ukidati

Ministar Branko Grčić: Županije se neće ukidati

22. listopada 2013. u 20:50
Grčić je danas s hrvatskim županima zajednički razmotrio trenutačni Nacrt prijedloga Zakona o regionalnom razvoju RH
Brodsko-posavska županija : Župan Galić: Pripremili smo projekte, ali nam država odmaže

Župan Galić: Pripremili smo projekte, ali nam država odmaže

10. listopada 2013. u 13:18
Prema mnogim pokazateljima Županija vukovarsko-srijemska je na začelju pa župan Božo Galić ne vidi da će se u ovoj godini bilo što promijeniti na bolje
Brodsko-posavska županija : Flego: Najavljenom podjelom regija Istra bi dobila uteg oko noge

Flego: Najavljenom podjelom regija Istra bi dobila uteg oko noge

4. listopada 2013. u 8:01
Danas je vrh IDS-a izrazio oštro protivljenje najavljenoj podjeli Hrvatske na pet regija prema kojoj bi Istra pripala u zajedničku regiju sa Rijekom, odnosno Sjevernim jadranom i Likom. Građanima Istre se tim povodom obratio istarski župan Valter Flego.
Brodsko-posavska županija : Arsen Bauk: Za dvije godine 5 regija s velikim gradovima kao središtima državne uprave

Arsen Bauk: Za dvije godine 5 regija s velikim gradovima kao središtima državne uprave

2. listopada 2013. u 8:43
Regionalizacijom državne uprave osnovalo bi se, dakle, pet regionalnih ureda sa sjedištima u Zagrebu, Varaždinu, Osijeku, Rijeci i Splitu, na koje bi se “spustila” državna uprava i uredi, porezna i carinska uprava te bi se na tim područjima kreirala i politika regionalnog razvoja
Brodsko-posavska županija : Župani traže uključivanje u izradu novog regionalnog ustroja Hrvatske

Župani traže uključivanje u izradu novog regionalnog ustroja Hrvatske

1. listopada 2013. u 10:41
Predsjednik Hrvatske zajednice županija Tomislav Tolušić, župan Virovitičko-podravske županije, pozvao je nadležne ministre, prije svega ministre regionalnog razvitka i uprave Branka Grčića i Arsena Bauka...
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :