Niste prijavljeni u sustav !

Pretraživanje

Traži

Reagiranja

Objavljeno: 30.9.2015. u 11:23
Prikaza: 12629

U povodu iznenadne smrti gospodina Željka Muževića

Izražavamo veliko žaljenje povodom iznenadne i prerane smrti gospodina Željka Muževića, uglednog i vrsnog novinara koji je svojim dugogodišnjim spisateljskim radom ostavio neizbrisiv trag u povijesti novinarstva ne samo Brodsko-posavske županije, već i Hrvatske u cjelini.

Njegovi osebujni tekstovi prepoznatljivog lirskog izričaja objavljivani su u brojnim hrvatskim tiskovinama kojima je bio dopisnik od Večernjeg i Jutarnjeg lista, preko Sportskih novina do Brodskog lista i Posavske Hrvatske. Iz svih njegovih vijesti, osvrta, reportaža i feljtona jasno se dao iščitati njegov čvrsto ukorijenjen nacionalni stav, široki duh i ljubav prema rodnom kraju.

Ostat će zapamćen i njegov angažman i tijekom Domovinskog rata; prvo kao branitelja i pripadnika 108. brigade Hrvatske vojske kojoj se uključio ubrzo po izbijanju ratnih sukoba, a potom i kao ratnog izvjestitelja, odnosno urednika Radio Broda. Taj iznimno osjetljiv posao obavljao je s iznimnom predanošću, stručnošću i ustrajnošću, svjestan koliko radio znači braniteljima na bojištu, civilima u skloništu i na radnim zadacima, izbjeglicama i prognanima. Kroz eter je povezivao Brod sa svijetom i pokazivao stanovnicima i braniteljima slavonske i bosanske Posavine da nisu ni sami ni napušteni, a u svijet slao snimke koje su potvrđivale da nismo ni odustali ni posustali.

Svoj spisateljski opus iz ratnih vremena pretočio je i u prvu knjigu o Domovinskom ratu u Slavonskom Brodu, a za izniman doprinos novinarstvu grad Slavonski Brod dodijelio mu je 2008. godine priznanje - Štit Berislavića.

Prerani odlazak gospodina Željka Muževića veliki je gubitak za novinarsku struku ne samo zbog njegovog novinarskog i istraživačkog rada, već i zbog činjenice da je kao kolega i mentor, korisnim savjetima i svijetlim primjerom zadužio čitave generacije novinara s područja Brodsko-posavske županije, te će nam zauvijek nedostajati njegovo znanje, stručnost i britki i poučni tekstovi vrijedni svakog divljenja.

                 ŽUPAN                                                                                                       PREDSJEDNIK 
BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE                                                                      ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

    Danijel Marušić,dr.vet.med.                                                                                      Pero Ćosić dipl.ing.

Ostali članci
Brodsko-posavska županija : Reagiranje uz otmicu Tomislava Salopeka

Reagiranje uz otmicu Tomislava Salopeka

13. kolovoza 2015. u 13:57
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :