Niste prijavljeni u sustav !

Pretraživanje

Traži

Školstvo

Objavljeno: 20.12.2018. u 11:39
Prikaza: 565

Održan sastanak ravnatelja osnovnih i srednjih škola s predstavnicima Županije

Školstvo : Održan sastanak ravnatelja osnovnih i srednjih škola s predstavnicima Županije

SLAVONSKI BROD 20. prosinca 2018.-U sklopu današnjeg sastanka ravnatelja osnovnih i srednjih škola s predstavnicima Brodsko-posavske županije, raspravljalo se o do sada učinjenom u pogledu razvoja školstva, realiziranim aktivnostima u obrazovanju u 2018. godini kao i o smjernicama daljnjeg razvoja u 2019. godini.

Zamjenik župana Damir Mirković, osvrnuo se na proteklu godinu naglasivši kako je u pogledu obrazovanja učinjeno zaista mnogo. Izrazio je zadovoljstvo činjenicom kako je zaživio projekt koji je prijavljen na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja, te je tako brodska Tehnička škola postala regionalni centar kompetentnosti za strojarstvo. Kroz ovaj projekt, stvorena je platforma koja će omogućiti kvalitetno obrazovanje i osposobljavanje novih kadrova u gospodarskom sektoru.

Također, rekao je Mirković, u visokoj fazi realizacije je projekt uspostave edukacijsko demonstracijskog inteligentnog centra u Slavonskom Brodu.U kontekstu razvoja školstva i poboljšanja školskih obrazovnih uvjeta, može se pridodati i činjenica kako je u 2017. do kraja 2018. uloženo čak 45 milijuna kuna u projekte energetske obnove škola kojima je Županija osnivač. Značajne uštede koje se ostvaruju u grijanju, tako mogu biti preusmjerene na druge potrebe i projekte u poboljšanju uvijeta školovanja.

Projekt „Inovativnim umom do pametnih škola" ili skraćeno Pametne škole koji je Brodsko posavska županija i Tuzlanski kanton u Bosni i Hercegovini u suradnji s Centrom za razvoj i podršku iz Tuzle, zagrebačkom Zelenom akcijom i Brodskim ekološkim društvom zajednički provodila , također je dao odlične rezultate. Obnovljeno je 7 osnovnih i srednjih škola, a kroz projekt stvorena je i svijest o značaju ekologije i zaštite okoliša. Pozitivan ishod ovog projekta, najavio je Mirković, rezultirao je iniciranjem novog projekta „Pametne škole 2".

Kao jedan od bitnih projekata Brodsko-posavske županije u pogledu razvoja školstva, na današnjem sastanku spomenut je i program „EUREKA - Rad s darovitom djecom". Riječ je o projektu vrijednom 966.017,85 kuna, financiranom iz Operativnog programa učinkovitosti ljudskih potencijala.Pripremu projekta radio je CTR – razvojna agencija Brodsko-posavske županije, a osim Brodsko-posavske županije koja je nositelj projekta, kao partneri su i šest srednjih i četiri osnovne škole s područja županije. Rad s darovitom djecom uspješno rješava sistematsko identificiranje i individualizirani rad s darovitom djecom. Odabirom učenika i odgojno obrazovnih djelatnika u 10 osnovnih i srednjih škola BPŽ i nastavkom aktivnosti iz prijašnjih projekata slične tematike (STEM genijalci) ojačat će se kapaciteti projektnih partnera za prepoznavanje i rad s darovitim učenicima u STEM i ICT područjima znanosti što je preduvjet za njihov daljnji akademski razvoj.

U prošlom razdoblju vodila se i briga o djeci s teškoćama u razvoju pa je tako kroz projekt „S osmjehom u školu" u dvije godine provođenja osigurano gotovo 50 novih radnih mjesta za pomoćnike u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju u školama s područja Brodsko-posavske županije Sredstva su utrošena na selekciju osoba za pomoćnike u nastavi i njihovo uvođenje u rad s učenicima s teškoćama u razvoju kao i rad pomoćnika s učenicima s teškoćama u razvoju. U nekim školama Brodsko-posavske županije, u Vrbovi, Cerniku, Gimnaziji u Novoj Gradiški te u Srednjoj školi „Matija Antun Reljković" u Slavonsko Brodu provodi se i program "Škola za život".  Ovaj eksperimentalni program kurukularne reforme za koju je odabrano ukupno 72 škole, na području Republike Hrvatske i između ostalog uključuje i opremanje škola (ono što pojedina škola treba: sportski rekviziti, kemijski i fizikalni laboratorij, tehnička oprema, glazbeni instrumentarij, informatička oprema), besplatni pristup internetu te tableti za učenike i tableti ili prijenosna računala za učitelje i nastavnike – podrška svih telekomunikacijskih tvrtki, promjene okruženja za učenje, a uz sve to nema dodatnog financijskog opterećenja za škole jer financiranje provođenja programa osigurava Ministarstvo znanosti i obrazovanja iz triju izvora:Državnoga proračuna,Europskoga socijalnog fonda, Programa potpore strukturnim reformama.

Zamjenik župana Damir Mirković zaključio je kako sve mjere i radnje koje se poduzimaju u svrhu razvoja školstva, uključujući i tekuće investicije i održavanje idu u smjeru poboljšanja i usklađivanja gospodarskog i obrazovnog sektora te u konačnici zaustavljanju negativnog trenda odlaska mladih i obrazovanih kadrova u druge zemlje.

U sklopu današnjeg sastanka, predstavnici Hitne medicinske službe svim sudionicima podijelili su prigodne kalendare koji su,svojim sadržajem, namijenjeni osvješćivanju javnosti o važnosti pružanja prve pomoći od strane laika jer je to prva karika u lancu zbrinjavanja hitnih medicinskih stanja. Svaki mjesec na kalendaru ima svoju temu iz pružanja prve pomoći.Želja im  je potaknuti nastavnike da sa svojim učenicima jednom mjesečno obrade temu iz prve pomoći koja je za taj mjesec aktualna. 

Na kraju današnjeg sastanka, zamjenik Mirković uputio je zahvalu svim ravnateljima na uspješnoj suradnji i zajedničkim naporima na revitalizaciji i unapređenju školstva na području Brodsko-posavske županije.


Ostali članci
Brodsko-posavska županija : Brodsko-posavska županija nastavlja stipendirati studente

Brodsko-posavska županija nastavlja stipendirati studente

20. veljače 2020. u 13:34
Slavonski brod, 20. veljače 2020. Brodsko – posavska županija već dugi niz godina stipendira studente sa svoga područja i to po osnovi deficitarnosti i darovitosti. Uz to stipendira i redovite studente medicine s kojima su krajem prosinca 2019. godine potpisani i ugovori o stipen
Brodsko-posavska županija : Potpisani ugovori za stipendije sa studentima s područja županije

Potpisani ugovori za stipendije sa studentima s područja županije

22. ožujka 2019. u 15:02
Slavonski Brod, 22. ožujka 2019. Dvadeset i četiri studenta potpisala su danas sa Brodsko-posavskom županijom ugovore o stipendiranju za 2019. godinu. Okupljene su pozdravili župan Danijel Marušići v.d.pročelnice Anica Vukašinović pojasnivši kako su pravo na stipendije ostvaril
Brodsko-posavska županija : ”Škola za život” kreće u školama Brodsko-posavske županije

”Škola za život” kreće u školama Brodsko-posavske županije

8. lipnja 2018. u 10:43
Cernik, 7. lipnja 2018. ”Škola za život” nazvi je eksperimentalog programa kurukularne reforme za koju je odabrano su ukupno 72 škole, odnosno 46 osnovnih i 26 srednjih škola.
Brodsko-posavska županija : Započela 2. Smotra studijskih programa BPŽ

Započela 2. Smotra studijskih programa BPŽ

15. ožujka 2018. u 11:47
Slavonski Brod 15. ožujka 2018. Druga Smotra studijskih programa koju Brodsko-posavska županija organizira u suradnji s gradovima Slavonskim Brodom i Novom Gradiškom te Strojarskim fakultetom iz Slavonskog Broda, Fakultetom za odgojno-obrazovne znanosti iz Osijeka, Veleučilištem
Brodsko-posavska županija : Vodič za učenike osmih razreda

Vodič za učenike osmih razreda

22. veljače 2018. u 8:30
Brodsko-posavska županija : Vodič za stipendije za učenike i studente 2017.2018.

Vodič za stipendije za učenike i studente 2017.2018.

21. veljače 2018. u 8:39
Nakon što ste sagledali vlastita znanja, sposobnosti, interese, vrijednosti i osobine te donijeli odluku o srednjoj školi ili fakultetu koji želite upisati, možda ćete se naći u situaciji kada će vam biti potrebna financijska pomoć. Svrha ovog vodiča je na što pregledniji i jedno
Brodsko-posavska županija : Usavsršavanje u STEM području tema današnjeg sastanka s ravnateljima škola

Usavsršavanje u STEM području tema današnjeg sastanka s ravnateljima škola

30. siječnja 2018. u 11:55
30.1. 2018.Stručno usavršavanje posebno u STEM području, kako učenika tko i nastavnog osoblja bila je tema današnjeg sastanka predstavnika Brodsko-posavske županije i ravnatelja osnovnih i srednjih škola. Sastanku je nazočio i Nenand Bakić posebni savjetnik predsjednice RH za STE
Brodsko-posavska županija : Pomoćnik ministrice Vlado Prskalo u Brodsko-posavskoj županiji

Pomoćnik ministrice Vlado Prskalo u Brodsko-posavskoj županiji

22. prosinca 2017. u 11:27
Slavonski Brod 22. prosinca 2017. Pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo posjetio je danas Brodsko-posasku županiju, te se na radnom sastanku uz zamjenika župana Damira Mirkovića i njegove suradnike susreo i sa ravnateljima nekih od srednjih škola Brodsko-posavs
Brodsko-posavska županija : Donacija Brodsko-posavske županije stolarskom praktikumu Obrtničke škole

Donacija Brodsko-posavske županije stolarskom praktikumu Obrtničke škole

19. prosinca 2017. u 11:12
Slavonski Brod 19. prosinca 2017. U cilju stvaranja što boljih uvjeta za strukovno obrazovanje na području Brodsko-posavske županije i idući u susret najavljenoj reformi strukovnog obrazovanja, Brodsko-posavska županija donirala je strojeve i opremu za potrebe stolarskog praktiku
Brodsko-posavska županija : Učenici OŠ "Mato Lovrak" na susretu sa županom

Učenici OŠ "Mato Lovrak" na susretu sa županom

9. prosinca 2015. u 12:57
Slavonski Brod, 9. prosinca 2015. U sklopu predmeta „priroda i društvo“ učenici trećih razreda osnovnih škola upoznaju svoj zavičaj, odnosno županiju u kojoj se nalaze.
Brodsko-posavska županija : Projekt "Pomoćnik u nastavi" nastavlja se u još većem obimu

Projekt "Pomoćnik u nastavi" nastavlja se u još većem obimu

8. rujna 2015. u 12:23
Rezultati projekta „Pomoćnik u nastavi“ koji je Brodsko-posavska županija uspješno provodila od rujna prošle do rujna ove godine predstavljni su danas na završnoj konferenciji održanoj u Velikoj vijćnici županijske uprave.
Brodsko-posavska županija : OŠ „Mato Lovrak“ iz Nove Gradiške među 120 škola u svijetu u primjeni inovativne tehnologije

OŠ „Mato Lovrak“ iz Nove Gradiške među 120 škola u svijetu u primjeni inovativne tehnologije

29. siječnja 2015. u 9:21
Prestižna tvrtka Microsoft i ove je školske godine dodijelila 120 certifikata osnovnim školama diljem svijeta. Među odabranima je, uz još četiri hrvatske škole, i Osnovna škola „Mato Lovrak“ iz Nove Gradiške. Titula Showcase School je titula koja se dodjeljuje osnovnim školama zb
Brodsko-posavska županija : PRIOPĆENJE ZA JAVNOST BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

19. rujna 2014. u 14:00
Uvažavajući i razumijevajući nastalu situaciju, odnosno nemogućnost adekvatnog održavanja nastave tjelesne i zdravstvene kulture za učenike Tehničke i Medicinske škole iz Slavonskog Broda, predstavnike učenika ovih dviju škola okupljene u prosvjedu ispred zgrade Brodsko-posavske
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :