Niste prijavljeni u sustav !

Pretraživanje

Traži

Zdravstvo

Objavljeno: 27.12.2020. u 15:58
Prikaza: 128

Protiv COVID-a prva se cijepila korisnica Doma za starije i nemoćne

Zdravstvo : Protiv COVID-a prva se cijepila korisnica Doma za starije i nemoćne

Slavonski Brod, 27. prosinca 2020. Sedamdesetosmogodišnja Ruža Križ, korisnica Doma za starije i nemoćne u Slavonskom Brodu prva je osoba u Brodsko-posavskoj županiji koja se cijepila protiv virusa bolesti COVID-19. Kako je i ranije najavljeno, cijepljenje protiv COVID-a započelo je danas 27. prosinca, a prve doze namijenjene su najrizičnijim skupinama te zdravstvenim djelatnicima.

Prvom cijepljenju koje simbolično označava i početak kraja borbe s pandemijom koronavirusa, nazočili su i ravnateljica  Doma za starije i nemoćne Marija Filipović, zamjenik ravnateljice Ivica Alilović, brodskoposavki župan Danijel Marušić, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavke županije dr. Ante Cvitković, načelnik Stožera civilne zaštite Brodsko-posavke županije Stjepan Bošnjaković te predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić.

Gpospođa Križ, nakon primjene cjepiva obratila se predstavnicima medija te kazala kako nije imala nikakvog straha te da se osjeća dobro. Pozvala je sve građane, posebice one starije dobi da učine isto kako bi zažtitili i sebe i druge.

Dr.Ante Cvitković u svom obraćanju rekao je kako je danas započelo cijepljenje i po zdravstvenim ustanovama, bolnicama u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški, Zavodu za hitnu medicinu i Domu za starije „Sveti Vinko" u Novoj Gradiški. Pristiglo je stotinjak doza Pfizrerovog cjepiva, a ostatak se očekuje tijekom večeri i sutra ujutro. Dodao je kako se preko 50% zdravstvenih djelatnika u Brodsko-posavkoj županiji u anketi izjasnilo za cijepljenje protiv COVID 19.

Župan Danijel Maružić kazao je kako je ovo povijesni dan za cijelu za cijelu Republiku Hrvatsku pa tako i za našu županiju. S ovim cijepljenjem, kazao je Marušić, smatram da započinjemo pobjeđivati ovu opasnu zaraznu bolest. „U povjesti je bilo dosta pandemija i epidemija, a cijepljenje je faktor koji prekida Vogralikov (epidemiološki) lanac zaraze. Ovim putem pozivam sve one koji još razmišljaju, one koji su u nedoumici i sve građane u cjelini da sa cijepe jer na ovaj način svi zajedno možemo pobijediti zarazu. Moja obitelj i ja sigurno ćemo se cijepiti, a sada se cijepe ljudi koji su u prioritetnim skupinama, jer ponavljam, na ovaj način ćemo moći pobijediti zarazu, sačuvati živote i vratiti se normalnom načinu funkcioniranja." –zaključio je župan Marušić.

Zdravstvo : Protiv COVID-a prva se cijepila korisnica Doma za starije i nemoćne : SlikaSlika
Zdravstvo : Protiv COVID-a prva se cijepila korisnica Doma za starije i nemoćne : Slika 1Slika 1
Zdravstvo : Protiv COVID-a prva se cijepila korisnica Doma za starije i nemoćne : Slika 2Slika 2
Zdravstvo : Protiv COVID-a prva se cijepila korisnica Doma za starije i nemoćne : Slika 3Slika 3
Zdravstvo : Protiv COVID-a prva se cijepila korisnica Doma za starije i nemoćne : Slika 4Slika 4
Zdravstvo : Protiv COVID-a prva se cijepila korisnica Doma za starije i nemoćne : Slika 5Slika 5
Zdravstvo : Protiv COVID-a prva se cijepila korisnica Doma za starije i nemoćne : Slika 6Slika 6
Zdravstvo : Protiv COVID-a prva se cijepila korisnica Doma za starije i nemoćne : Slika 7Slika 7
Zdravstvo : Protiv COVID-a prva se cijepila korisnica Doma za starije i nemoćne : Slika 8Slika 8
Objavljeno: 3.3.2020. u 11:55
Prikaza: 1117

Poziv za udruge u zdravstvu, soc. skrbi i za hrvatske branitelje

Odluka o raspisivanju Javnog natječaja za financiranje programa i projekata udruga iz sredstava Proračuna Brodsko-posavske županije čije je djelovanje na području županije, a koje su od interesa za opće dobro iz područja zdravstva, socijalne skrbi i skrbi za hrvatske branitelje za 2020. godinuObjavljeno: 17.2.2020. u 17:25
Prikaza: 1243

Hrvatski savez za rijetke bolesti u Brodsko-posavskoj županiji

Zdravstvo : Hrvatski savez za rijetke bolesti u Brodsko-posavskoj županijiPredstavnice Hrvatskog saveza za rijeke bolesti i predstavnica Brodsko-posavske županije(Foto: www.bpz.hr)

Slavonski Brod, 17. veljače 2020. Hrvatski savez za rijetke bolesti treću godinu za redom provodi kampanju u 20 hrvatskih gradova povodom obilježavanja Međunarodnog dana rijetkih bolesti. Predstavnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Brodsko-posavske županije, Dubravka Pitlović održala je 13. veljače 2020. godine sastanak s  predstavnicama Hrvatskog saveza za rijetke bolesti (Tamarom  Kvas, tajnicom Hrvatskog saveza za rijetke bolesti , Sanjom Bulog, psihologinjom i Idom Mirković Knaus, socijalnom radnicom) kako bi pružili podršku u razvijanju novog projekta čiji je cilj širenje socijalnih usluga za oboljele od rijetkih bolesti.

Cilj je kampanje podizanje svijesti o rijetkim bolestima, ali i informiranje oboljelih od rijetkih bolesti diljem Hrvatske o uslugama koje Savez pruža oboljelima i članovima njihovih obitelji. Javnost, a čak i stručni krugovi, imaju vrlo malo znanja o rijetkim bolestima, zbog čega su zdravstvena i  psihosocijalna skrb još uvijek slabo organizirane. S obzirom na to da Savez za rijetke bolesti djeluje gotovo dvadeset godina, jedan je od glavnih izvora znanja i informacija o rijetkim bolestima i životnim situacijama koje prolaze pacijenti i njihove obitelji. Širenje znanja, uključivanje zajednice i provođenje konkretnih akcija od zajedničkog je interesa za kvalitetniju psihosocijalnu, zdravstvenu, radnu, pravnu i drugu zaštitu oboljelih od rijetkih bolesti te Savez svoje aktivnosti usmjerava kako bi javnost prepoznala potrebe ove skupine društva.

U 2019. godini pružena je pomoć za više od 1000 korisnika osobnim kontaktom u Savjetovalištu u Zagrebu, putem besplatne linije pomoći 0800 99 66, e-mailom, putem društvenih mreža te redovitim odlaskom u lokalnu zajednicu. Savez u svom radu provodi brojne aktivnosti, poput savjetovanja o pravima, psihološkog savjetovanja, pružanja provjerenih informacija o dijagnozi i stručnjacima, povezuje oboljele u Hrvatskoj i svijetu, pruža podršku pri ostvarivanju prava u institucijama, surađuje s ustanovama socijalne skrbi i odgojno-obrazovnim ustanovama, lokalnim uredima za zdravstvo, educira interesne skupine, podiže svijest o rijetkim bolestima te zastupa prava pacijenata.

Hrvatski savez za rijetke bolesti trenutno je u fazi provođenja projekta pod nazivom Baza rijetkih bolesti, a rezultati projekta bit će prvi statistički podaci o rijetkim bolestima u Hrvatskoj. Projekt je pokrenut jer se relevantnim podacima može doći do promjena i poboljšanja životnih uvjeta oboljelih od rijetkih bolesti. Kroz Bazu rijetkih bolesti prvi će put biti napravljena analiza stanja u Hrvatskoj te uvid u geografske razlike psihosocijalne i zdravstvene skrbi, ali i socijalni i zdravstveni profil oboljelih od rijetkih bolesti.

Također, Hrvatski savez za rijetke bolesti prepoznaje kako zdravstveni sustav u svijetu doživljava strukturne promjene u posljednjih nekoliko desetljeća. U tom kontekstu, sve važnija aktivnost postaje edukacija pacijenata i njihovih obitelji. Razdoblje značajnijih zdravstvenih reformi u Republici Hrvatskoj tek dolazi. Stručni djelatnici u pomagačkim profesijama mogu pomoći informiranjem i edukacijom pacijenata da se aktivno uključe u preventivne aktivnosti kako bi saznali što više o svom zdravstvenom stanju i pridržavanjem dobivenih smjernica pomognu postizanju boljih ishoda samog liječenja. U tom kontekstu možemo govoriti o prevenciji hospitalizacije te pomoći i podršci pacijentu od društvene izoliranosti. Iz tog razloga Hrvatski savez za rijetke bolesti razvija projekt Case managementa u rijetkim bolestima koji bi uključivao rad s pacijentima u različitim službama u zajednici i njihovom domu, sveobuhvatnu procjenu zdravstvenih i socijalnih potreba, koordinaciju različitih usluga u sustavu službi za mentalno zdravlje i u prirodnoj sredini na način da je pacijent u centru pažnje i da mu se pomaže da postigne svoje osobne ciljeve i pronađe svoj osobni put oporavka. Ovo posebno dolazi do izražaja kod kompleksnih stanja poput rijetkih bolesti gdje je potrebna uključenost multidisciplinarnog tima u zdravstvenoj i socijalnoj skrbi.

Ukoliko vi ili član Vaše obitelji bolujete od rijetke bolesti javite se na besplatnu liniju 08009966
Hrvatski savez za rijetke bolesti u svom radu provodi brojne aktivnosti, poput savjetovanja o pravima, psihološkog savjetovanja, pružanja provjerenih informacija o dijagnozi i stručnjacima, povezuje oboljele u Hrvatskoj i svijetu, pruža podršku pri ostvarivanju prava u institucijama, surađuje s ustanovama socijalne skrbi i odgojno-obrazovnim ustanovama, lokalnim uredima za zdravstvo, educira interesne skupine, podiže svijest o rijetkim bolestima te zastupa prava pacijenata. Također, ove godine prikupljaju prve statističke podatke o rijetkim bolestima. Kroz Bazu rijetkih bolesti po prvi će put dobiti realnu analizu stanja u Hrvatskoj, te uvid u geografske razlike psihosocijalne i zdravstvene skrbi oboljelih, kao i profil samih pacijenata, stoga pozivaju sve oboljele da se uključe. 

Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :