Petra Krešimira IV br. 1, 35000 Slavonski Brod  Tel: 035/216-111 OIB: 27400987949

Ponedjeljak, 20. Studeni 2023

NJEMAČKO – HRVATSKI RAZVOJNI FORUM

Hrvatska zajednica županija u suradnji sa Savezom regija Njemačke, CEMR-om Njemačka, Zakladom Konrad Adenauer i Veleposlanstvom Savezne Republike Njemačke u Hrvatskoj te pod pokroviteljstvom Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU organizira Njemačko-hrvatski razvojni forum koji će se održati 20. studenog u Zagrebu. Forum je okupio predstavnike njemačkih pokrajinskih vlada, članove Europskog odbora regija, predstavnike lokalne i regionalne samouprave u Hrvatskoj te predstavnike resornih ministarstva i institucija. Cilj Foruma je jačanje njemačko-hrvatskih odnosa razmjenom primjera dobrih praksi koji su tematski orijentirani na:međuregionalne infrastrukturne projekte, migracije i sigurnost, mlade u Europi te budućnost lokalne demokracije.  
 
Slijedom toga, u okviru Foruma, održao se panel "Budućnost lokalne demokracije" u sklopu kojeg je bilo riječi o  međuregionalnim infrastrukturnim projektia, mogućnostima razvoja gospodarstva kroz prometnu povezanost, projektima održivog razvoja i  obnovljivim izvorima energije kao i o strateškom planiranju, predviđanju i međuinstitucionalnim odnosima Europskog odbora. O ovoj temi govorili su Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, predsjednik Hrvatske zajednice županija i brodskoposavski župan Danijel Marušić, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, Bert Kuby, stručnjak za upravljanje projektima Waymark Gerhard Šarić te zastupnik u njemačkom parlamentu  Hendrik Hoppenstedt. U sklopu Foruma raspravljalo se i o aktualnoj   temi sigurnost i migracije o čemu su izlagali predsjednik savezne pokrajine Dahme-Spreewald, Stephan Loge, župan Ličko-senjske županije Ernest Petry, županica Karlovačke županije Martina Furdek-Hajdin  te direktor predstavništva Zaklade Konrad Adenauer za Hrvatsku i Sloveniju Holger Haibach.
O mogućnostima za mlade bilo je riječi u sklopu panela "Mladi i Europa" na kojem su sudjelovali  državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić, župan Virovitičko- podravske županije Igor Andrović, župan Istarske županije Boris Miletić te voditelj predstavništva lokalnih vlasti savezne pokrajine Baden-Württemberg Patrick Wegener.
 
Predsjednik Hrvatske zajednice županija u svom uvodnom obraćanju kazao je kako se deja o povezivanju njemačkih i hrvatskih gradova i regija rodila  zahvaljujući dosadašnjim dobrimsuradnjama, ali i želji da ih unaprijedimo i razmijenimo primjere dobrih praksi. Njemačko-hrvatski odnosi, dodao je Marušić, kroz povijest  potvrđuju da, unatoč razlikama uveličini i ustroju, dijelimo zajedničke vrijednosti i suglasnost oko smjera razvoja lokalne i regionalne samouprave. Dijeleći zajedničke europske ciljeve, vjerujemo da zajedno možemo raditi na jačanju ekonomske, socijalne i teritorijalne kohezije, prvenstveno na smanjenju razlika u stupnju razvoja različitih regija. Marušić je istaknuo i kako se s  posebnom pozornošć prate ruralna područja, područja zahvaćena industrijskom tranzicijom i regije koje su izložene ozbiljnim i trajnim prirodnim ili demografskim poteškoćama. "Trudili smo se danas dotaknuti teme koje će inspirirati, ali i teme kojepredstavljaju aktualne izazove za sve europske zemlje. Otvorenim dijalogom i primjerima iz prakse želimo živjeti ciljeve Kohezijske politike Europske unije koji uključuju: inovativnu i gospodarsku preobrazbu, zeleniju nisko ugljičnu Europu, povezaniju Europu, provedbu europskog stupa socijalnih prava te održiv i integriran razvoj urbanih, ruralnih i obalnih područja putemlokalnih inicijativa." -rekao je predsjednik Hrvatske zajednice županija u današnjoj prigodi.