Ponedjeljak, 04. Listopad 2021

PRIPADNICI 24. NARAŠTAJA RATNE ŠKOLE U POSJETU BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

Pripadnici 24. naraštaja Ratne škole  „Ban Josip Jelačić”, na čelu s načelnikom, brigadirom Mijom Kožićem, u okviru redovnog Plana i programa izobrazbe u 2021./2022. godini na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđmanˮ provode studijsko putovanje Istočnoj Slavoniji, Baranji i Srijemu kako bi se upoznali s gospodarskim i drugim potencijalima ovog dijela Republike Hrvatske, ali i stradavanjem u Domovinskom ratu.

Brodsko-posavska županija i njena dva grada veliki su stradalnici Domovinskog rata, stoga, po riječima brigadira Kožića, Hrvatsko vojno učilište želi čuvati uspomenu i prenositi

znanje polaznicima međunarodne vojne izobrazbe o iznimnom doprinosu  Brodsko-posavske županije u Domovinskom ratu te ulozi njenih postrojbi.

U Velikoj vijećnici županijske uprave pripadnici Ratne škole susreli su se sa zamjenikom župana Markom Šimićem i zamjenicom gradonačelnika Slavonskog  Broda Martinom Martić- Puača.

Osim slavonskobordskog Sveučilišta koje je nedavno proslavilo svoj prvi rođendan, zamjenik župana osvrnuo se i na ostale potencijale Brodsko-posavske županije, naglasivši kako svi akteri u procesu revitalizacije moraju zajednički poraditi na stvaranju konkurentnosti, pa tako i ostanku mladih i obrazovanih kadrova u našoj županiji.

Prilikom predstavljanja potencijala Brodsko-posavske županije, Šimić je istaknuo tvrtku "Đuro Đaković" kao i  Luku Brod kao subjekte od strateškog značaja, imajući u vidu da će Luka,  osim tranzita, imati i ulogu gospodarske zone. Iako je ovo područje dobro prometno povezano i leži na sjecištima koridora X i Vc, međunarodni granični prijelazi u Staroj Gradiški i Svilaju dodatno će doprinjeti toj činjenici.

Po riječima brigadira Kožića, Hrvatsko vojno učilište ima nekoliko razina izobrazbe, a najviša razina izobrazbe u RH za obranu i sigurnost gdje se obrazuju strateški vođe za upravljanje kriznim situacijama i sve ostale probleme i problematiku obrane i sigurnosti je Ratna škola „Ban Josip Jelačić”. Na  studijskim putovanjima održavaju nastavne sate gdje svaku pojedinu županiju posebno upoznavaju na licu mjesta. U  Brodsko-posavskoj županiji odlučili su se upoznati s tvrtkom  "Đuro Đaković"  kao strateškim partnerom Ministarstva obrane RH, kako bi se upoznali s aktualnim stanjem i zbivanjima u Brodsko-posavskoj županiji od najviših dužnosnika.

Od strane sudionika današnjeg sastanka  upućena su zanimljiva pitanja o radu, o problemima Brodsko-posavske županije, posebno onih koji se tiču činjenice da cijela naša dužina južne granice uz rijeku Savu graniči sa susjednom BiH koja nije članica Europske unije, o problemu zagađenja zraka te aktualnom problemu migracija stanovništva.