Četvrtak, 30. Rujan 2021

SVEČANO OTVOREN MEĐUNARODNI GRANIČNI PRIJELAZ I MOST NA RIJECI SAVI KOD SVILAJA

Međunarodni granični prijelaz kao i most  koji povezuje autocestu na koridoru 5C s hrvatske i bosanskohercegovačke strane rijeke Save, danas su, kod Svilaja,  svečano pušteni u promet.  Most je službeno otvorila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen uz nazočnost predsjednik Vlade RH Andreja Plenkovića i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije, dok su svečanosti, u ime Brodsko-posavske županije nazočili župan Danijel Marušić te saborski zastupnik i predsjednik Županijske skupštine BPŽ Pero Ćosić.

Izgradnja ovog mosta dužine 660 metara i širine 29 metara s dva zasebna objekta od kojih svaki ima tri vozna traka započela je 2016. godine, a završena 2019. godine, no službeno je otvoren tek ove, 2021. godine, jer se čekalo da Bosna i Hercegovina strana izgradi i kategorizira svoj granični prijelaz. Most su gradili poslovna udruga Hering iz Širokog Brijega i tvrtka "Viadukt" iz Zagreba.

Vrijednost radova izgradnje iznosi 171,8 milijuna kuna od čega je 85,9 milijuna kuna udio Hrvatske u investiciji koji se, u iznosu od 58%, sufinancirao bespovratnim sredstvima Europske unije, dok je preostali dio ukupnog iznosa sufinancirala Bosna i Hercegovina.

Granični prijelaz Svilaj izgrađen je prema modernim standardima na površini od 103.000 četvornih metara s odvojenim putničkim od teretnog prometa. Iako će most u Svilaju u početku biti namijenjen samo za putnički promet, dok će se teretni do daljnjega odvijati putem graničnog prijelaza u Slavonskom Brodu, očekuje se značajno smanjenje prometnih gužvi i zastoja u prekograničnom prometu.

Most u Svilaju jedan od ključnih projekata Hrvatskih autocesta na dovršetku međunarodnog koridora Vc, koji će spojiti Budimpeštu, Osijek i Sarajevo s Pločama, a u tijeku je izgradnja i drugog mosta preko Save - mosta Gradiška koji je u visokoj fazi gotovosti i čije se spajanje očekuje u listopadu ove godine.