Ponedjeljak, 19. Srpanj 2021

U Lazama održan Memorijal „Hrvatski sokoli“

U nedjelju, 18. srpnja, mještani Laza još su jednom, po dvadeset osmi puta kulturnim, sportskim i zabavnim manifestacijama, a posebno memorijalnim skupom, potvrdili da nisu i neće zaboraviti sedmoricu svojih mještana, hrvatskih sokola, poginulih u Domovinskom ratu. Njima u čast održana je sveta misa zadušnica, te su položeni vijenci i zapaljene svijeće na spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, kao i kod spomenika prvom Hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. U ime Brodsko-posavske županije, župana Danijela Marušića, vijence je položio i svijeće zapalio Ivica Kardum.

Održavajući 28. po redu Memorijal "Hrvatski Sokoli" u Lazama  prisjećamo se mučnog razdoblja agresije na Republiku Hrvatsku, ali i razdoblja ponosa i slave. Danas, kao i prijašnjih godina, evociramo sjećanja na Željka i Vladu Grganića, Zvonka Novoselca, Ivicu Pavlovića, Željka Mikolčevića, Darka Babića i Josipa Martinovića, mještane koji su u Domovinskom ratu život položili na oltar Domovine. Na tome im nikada nećemo moći dovoljno zahvaliti stoga je naša i dužnost i obveza buduće generacije podsjećati na njihovu i žrtvu svih hrvatskih branitelja kako se prošlost ne bi ponovila.

Tih ranih devedesetih - građani Hrvatske organizirani u dobrovoljačke postrojbe, postrojbe MUP-a i Zbora narodne garde, naoružani samopoštovanjem, samopouzdanjem, domoljubljem i tek ponekim pješačkim naoružanjem spremno su stali na branik domovine i obranili je od tehnički nadmoćnijeg neprijatelja. "Hrvatski sokoli" ovdje iz Laza  sudjelovali su u brojnim vojnim akcijama širom Domovine kao pripadnici raznih brigada i postrojbi  Hrvatske vojske i Policije.  Danas, kao suverena i slobodna  članica Europske unije i NATO-a,  Hrvatska polako, ali sigurno traži svoj put prema svjetlijoj budućnosti. Sve blagodati tog mukotrpnog i trnovitog puta od osamostaljenja do međunarodne afirmacije, osjetit će naša djeca i unuci, zato je danas možda i više no ikad, potrebno podsjećati i čuvati uspomenu na Domovinski rat za buduće generacije.  Upravo zbog mladih naraštaja potrebno je isticati da su naše pobjede u Domovinskom ratu izborene vlastitim snagama te uzornim vođenjem prema međunarodnim pravilima ratovanja. Stoga, ne samo zbog vojne pobjede, nego i zbog načina na koji je ostvarena, smijemo i trebamo se ponositi svojom državom.