Petra Krešimira IV br. 1, 35000 Slavonski Brod  Tel: 035/216-111 OIB: 27400987949

Srijeda, 14. Rujan 2022

U SKLOPU PROJEKTA ERASMUS+ UČENICI SLAVONSKOBRODSKE GIMNAZIJE TE NJIHOVI GOSTI IZ ITALIJE, RUMUNJSKE, TURSKE I SJ. MAKEDONIJE POSJETILI BPŽ

Učenici Gimnazije "Matija Mesić" iz Slavonskog Broda  sudjeluju u projektu Erasmus+  koji se ove godine održava pod nazivom "True Colours" . Ovaj projekt za cilj ima širenje inkluzije i demokracije među različitim ljudima, bez obzira na njihovu nacionalnost, etničku skupinu, vjeru ili spol. Naziv "True Colours" se naslanja na širok raspon boja koje različiti ljudi mogu utjeloviti kao dio različitih kultura: zato je svatko poseban i jedinstven u svojoj različitosti.

Tim povodom, učenici slavonskobrodske Gimnazije te učenici iz Italije, Rumunjske, Turske i Sjeverne Makedonije u pratnji voditeljice Projekta Jelene Jakovljević i svojih  profesora posjetili su danas Brodsko-posavsku županiju gdje ih je dočekala i ugostila privremena pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, šport i kulturu Anica Vukašinović.  Učenike je upoznala s osnovnim podacima o Brodsko-posavskoj županiji, njenom smještaju, broju  stanovnika i njenim potencijalima. Kazala je kako na području Brodsko-posavske županije djeluje 31 škola od kojih je Županija osnivač 23 osnovne i srednje škole o kojima skrbi. Ta skrb odnosi se na tekuće i investicijsko održavanje, obnovu i rekonstrukciju te energetske obnove škola i školskih sportskih dvorana, no to je  samo dio područja o kojem skrbi Upravni odjel za obrazovanje, šport i kulturu. Naglasila je kako je Slavonski Brod odnedavna dobio i svoje Sveučilište koje nudi razne smjerove i programe.

Kako je rečeno na današnjem skupu, ovim Projektom želi se istražiti koliko smo osjetljivi prema slabijim kategorijama, čiji su integritet i sigurnost ugroženi: manjinske skupine poput izbjeglica, migranata, starijih osoba, a cilj je je pokazati im kako obrazovanjem i inkluzijom mogu poboljšati svoje životne uvjete.

U sklopu prve "mobilnosti"  predstavnici učenika zajedno s nastavnicima  Gimnazije "Matija Mesić" posjetili su do sada Stigliano u Italiji, a u sklopu druge Vataš u Sjevernoj Makedoniji kako bi se upoznali s obrazovnim sustavom te sudjelovali u brojnim aktivnostima i radionicama o europskim zakonima i deklaracijama kao i ekskurzijama u okolna mjesta.

Pročelnica Vukašinović goste iz gore spomenutih zemalja upoznala je i s načinom funkcioniranja Županijske uprave, načinom donošenja odluka i upravljanja, a naglasila je kako Brodsko-posavska županija već ima velikih iskustava u provođenju sličnih europskih projekata i kao nositelj i kao partner te pruža potporu projektima poput ovog čiji je naglasak razvoj školstva i obrazovnog sustava te razmjena iskustava i dobre prakse.