Petra Krešimira IV br. 1, 35000 Slavonski Brod  Tel: 035/216-111 OIB: 27400987949

Petak, 29. Listopad 2021

U tijeku su Dani hrvatskog turizma, s fokusom na mlade i radnu snagu

U Župi Dubrovačkoj jučer su započeli dvodnevni Dani hrvatskog turizma, odnosno, godišnje okupljanje turističkih djelatnika na kojem se raspravljalo o rezultatima i planovima turizma u još uvijek pandemijskim okolnostima, s naglaskom na mlade i radnu snagu u turizmu.

Dani hrvatskog turizma koje organiziraju Ministarstvo turizma i sporta, Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komora, ove se godine, s obzirom na epidemiološke prilike, održavaju s manjim brojem sudionika. U sklopu ovogodišnje manifestacije s domaćim i stranim profesionalcima razmjenjuju se iskustva u pandemiji te razgovara o najavama i trendovima u turizmu za iduću turističku sezonu s osvrtom na Hrvatsku kao destinaciju koja unatoč izazovnim vremenima i pandemiji, ostvaruje odlične turističke rezultate.

Sudionici su imali prigode raspravljati i o važnosti digitalne transformacije za pružatelje usluga, koji već nekoliko godina kao trend utječe i na sve aspekte turizma, u čemu je pandemija, po ocjeni iz HGK-a, potaknula kreativnost, inovacije i pronalazak novih rješenja u ovome sektoru.

Drugi dan Dana hrvatskog turizma započeo je Konferencijom o budućnosti Europe-Mladi u turizmu , gdje su uz predsjednika Vlade Republike Hrvatske mr.sc. Andreja Plenkovića nazočili ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, ministar financija dr.sc. Zdravko Marić, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar prosvjete dr.sc. Radovan Fuchs, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, predstavnici turističkih zajednica kao i domaćin-župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić.

U svojstvu predsjednika Hrvatske zajednice županija konferenciji nazoči i župan Brodsko-posavske županije dr.sc. Danijel Marušić.

Teme i zaključci današnje konferencije su iznimno bitni za razvoj turizma općenito jer u fokus stavlja mlade u turizmu, odnosno, aktualan problem, a to je nedostatak radnika koji je posebno evidentan zadnjih nekoliko godina.