Četvrtak, 25. Ožujak 2021

SASTANAK NA TEMU NAPRETKA EU PROJEKTA PRIPREME DOKUMENTACIJE ZA RAZVOJ REGIONALNOG TEHNOLOŠKOG I INOVACIJSKOG CENTRA ZA STROJARSTVO

Radni sastanak s temom napretka projekta pripreme projektno-tehničke dokumentacije za razvoj Regionalnog tehnološkog i inovacijskog centra za strojarstvo održan je jučer (24.3.2021.) u Maloj vijećnici Županijske uprave. Predstavnici Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, predstavnici Brodsko-posavske županije na čelu s privremenim pročelnikom Željkom Burazovićem te djelatnici Centra za razvoj Brodsko-posavske županije usuglasili su se kako će budući Regionalni tehnološki i inovacijski centar za strojarstvo biti kvalitetan i inovativan projekt koji će pridonijeti razvoju Brodsko-posavske županije.

Voditeljica odjela za malo i srednje poduzetništvo u Centru za razvoj Brodsko-posavske županije  Dubravka Mirković objasnila je kako je bilo u provedbi projekata određenih kašnjenja zbog pandemije koronavirusa, ali naglasila je: „Iz prethodnih iskustava u pripremi i provedbi EU projekata naučili samo kako je važno ostaviti dovoljno prostora za nepredviđene situacije, što smo učinili i za ovaj projekt. Iz tog razloga sigurna sam u njegovu realizaciju i provedbu u skladu s planovima.“

Realizacijom ovog projekta pripreme projektne i tehničke dokumentacije stvoriti će se preduvjeti za realizaciju projekta RTICS čija je svrha potpora jačanju konkurentnosti i intenzivnom razvoju poduzeća utemeljenih na znanju, inovacijama i novim tehnologijama, te privlačenju investicija u sektore visoke tehnologije, a čija realizacija će doprinijeti jačanju regionalne konkurentnosti te pametnom, održivom i uključivom razvoju Slavonije, Baranje i Srijema ulaganjem u inovacijsku infrastrukturu u području strojarstva i razvojem regionalnog inovacijskog sustava.

Ukupni prihvatljivi troškovi pripremne faze projekta Regionalnog tehnološkog i inovacijskog centra za strojarstvo iznose 3.785.375,00 kuna, dok su se bespovratna EU sredstva u iznosu od 3.217.568,75 kuna. Razdoblje provedbe projekta je od 1. travnja 2019. do 1. prosinca 2022. godine. Nositelj projekta je Brodsko-posavska županija, a partner u projektu je Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu. CTR pruža tehničku pomoć u pripremi i provedbi projekta.